7 ماده مغذی که همراه با کلاژن به جوانسازی پوست یاری می نمایند
به گزارش مجله معلمی، یک سوال رایج در میان کسانی که به تازگی استفاده از مکمل کلاژن را آغاز نموده اند، این است که آیا می توانم کلاژن و سایر مکمل ها را با هم مصرف کنم یا خیر؟ برای اینکه کلاژن بتواند کار خود را به خوبی انجام دهد، به حمایت سایر مواد مغذی احتیاج دارد تا به افزایش سنتز و جذب آن یاری نمایند. در مقاله امروز خبرنگاران مگ به این موضوع می پردازیم که کدام غذاها به سنتز کلاژن در بدن یاری می نمایند و از مکمل کدام مواد مغذی می توان در کنار قرص یا پودر کلاژن استفاده کرد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
کلاژن چیست؟
قبل از معرفی برترین مواد مغذی برای استفاده در کنار مکمل کلاژن، اجازه دهید با اطلاعاتی درباره اینکه کلاژن چیست و چه کاری برای بدن انجام می دهد، آغاز کنیم.
کلاژن پروتئینی است که به حفظ ساختار و الاستیسیته پوست، مفاصل و سایر بافت های همبند یاری می نماید. اگر خواستار پوست زیبا، موی ضخیم و مفاصل و رباط های سالم هستید، باید بدن شما کلاژن کافی داشته باشد.
بدن نه تنها کلاژن مورد احتیاج خود را فراوری می نماید، بلکه می تواند آن را از مکمل ها هم دریافت کند. یکی از مزایای به دست آوردن کلاژن از مکمل ها این است که آن ها حاوی انواع مختلفی از کلاژن، آنتی اکسیدان و کوفاکتورهای کلاژن هستند، مانند اسید هیالورونیک که به سلامت مفاصل یاری می نماید.
برترین زمان مصرف پودر کلاژن چه موقع است؟
از مکمل کلاژن می توانید در هر زمانی از روز، با معده خالی یا همراه با غذا، بهره ببرید. با این حال،بر اساس توصیه برخی از کارشناسان، اگر بعد از مصرف این مکمل دچار گاز یا مسائل روده شدید، آن را صبح با اسموتی یا یک فنجان قهوه مخلوط کنید و اگر می خواهید خواب خوبی داشته باشید یا از مکمل کلاژن برای بهبود پوست تان یاری بگیرید، می توانید آن را شب با یک لیوان شیر بخورید. بهتر است از متخصص تغذیه بپرسید که چه چیزی برای شما مناسب تر است.
چه میزان کلاژن در روز مصرف کنیم؟
برای بیشتر بزرگسالان، توصیه کلی این است که در طول روز یک تا سه سروینگ یا حدود 10 تا 30 گرم پودر کلاژن دریافت نمایند. با این حال، همواره باید دستورالعمل های روی بسته بندی یا بروشور محصول را بخوانید و طبق آن عمل کنید. اگر بیماری خاصی دارید یا دارو مصرف می کنید، قبل از اینکه به سراغ مکمل کلاژن بروید، حتما با پزشک مشورت کنید.
از کدام ویتامین ها و مواد معدنی می توان در کنار مکمل کلاژن استفاده کرد؟
آن دسته از مواد مغذی که به سنتز و عملکرد کلاژن در بدن یاری می نمایند عبارتند از:
1. ویتامین A
اولین ماده مغذی که به معرفی آن می پردازیم ویتامین A است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و به عملکرد سیستم ایمنی بدن و سلامت پوست یاری می نماید.
چگونه یاری می نماید
ویتامین A که یک ویتامین محلول در چربی است، نقش مهمی در سنتز کلاژن دارد و به تنظیم رشد و تمایز سلول های پوست یاری می نماید. بعلاوه برای حفظ یکپارچگی سد پوستی مورد احتیاج است. داشتن سد پوستی سالم برای جلوگیری از کاهش رطوبت پوست و محافظت از آن در برابر عوامل استرس زای محیطی، مانند آلودگی و اشعه ماوراء بنفش، اهمیت زیادی دارد.
شما می توانید ویتامین A را به طور طبیعی از غذاهایی مانند جگر، ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی و میوه ها و سبزیجات نارنجی یا زرد رنگ مانند سیب زمینی شیرین و هویج دریافت کنید. به علاوه، در صورت لزوم، می توانید مکمل آن را تهیه کنید.
2. ویتامین C
ویتامین C هم مانند ویتامین A یک آنتی اکسیدان است که از سلامت سیستم ایمنی بدن و سلامت کلی پوست محافظت می نماید.
چگونه یاری می نماید:
ویتامین C برای سنتز کلاژن در بدن لازم است. بعلاوه به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی پوست را سالم نگه می دارد و با رادیکال های آزاد که باعث پیری آن می شوند مبارزه می نماید.
سعی کنید ویتامین C مورد احتیاج بدن را به وسیله رژیم غذایی تامین کنید. این ویتامین در بسیاری از غذاهای گیاهی مثل سبزیجات برگ دار، انواع توت، مرکبات، کیوی، میوه های استوایی مانند انبه و آناناس و فلفل دلمه ای به وفور یافت می گردد. اگر این کار برایتان مقدور نیست، می توانید از مکمل ویتامین C که به شکل های مختلف فراوری می گردد بهره ببرید.
3. روی
روی (زینک) یک ماده معدنی حیاتی است که برای عملکرد سیستم ایمنی، سلامت پوست و سنتز پروتئین مورد احتیاج است.
چگونه یاری می نماید:
روی در سنتز کلاژن و حفظ سلامت پوست نقش دارد. این ماده معدنی می تواند به فراوری کلاژن سالم که پوشش داخلی دستگاه گوارش را تشکیل می دهد، یاری کند. درنتیجه، از داشتن یک سیستم ایمنی سالم حمایت می نماید. چون تقریبا 70 تا 80 درصد سیستم ایمنی در روده واقع شده است.
مکمل های مولتی ویتامین-مینرال معمولا 100 درصد احتیاج شما به روی را تامین می نمایند. علاوه بر این، می توانید از مکمل روی بهره ببرید که ممکن است میزان بیشتری از این ماده مغذی را در اختیار شما قرار دهد. بعلاوه با خوردن غذاهایی مانند گوشت قرمز، مرغ، بوقلمون، تخم مرغ، مغزیجات، دانه ها، حبوبات، لبنیات و غلات کامل می توانید روی مورد احتیاج خود را از رژیم غذایی دریافت کنید.
4. منگنز
منگنز برای یاری به رشد استخوان ها، حفظ سلامت پوست و بسیاری از عملکردهای متابولیک مورد احتیاج است.
چگونه یاری می نماید:
منگنز به واکنش های آنزیمی که در تشکیل پروتئین کلاژن نقش دارند، یاری می نماید. اگر رژیم غذایی شما فاقد منگنز باشد، فراوری کلاژن و بعلاوه الاستیسیته پوست و حرکات مفاصل تحت تاثیر قرار می گیرد.
منگنز را می توانید در بسیاری از مواد غذایی از جمله غلات کامل مانند برنج قهوه ای و جو دوسر، کینوا، مغزیجات، دانه ها، حبوبات، چای، اسفناج، آناناس، سیب زمینی شیرین و آووکادو پیدا کنید. این ماده معدنی مهم در بسیاری از مکمل های مولتی ویتامین- مینرال هم یافت می گردد.
5. مس
مس یک ماده معدنی لازم است که به حفظ سلامت استخوان ها و بافت های همبند یاری می نماید. بعلاوه در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد و فراوری گلبول های قرمز را تسهیل می نماید.
چگونه یاری می نماید:
این ماده معدنی در پیوند عرضی کلاژن نقش دارد که به ایجاد ثبات ساختاری آن یاری می نماید. برای افزایش مصرف مس باید غذاهایی مانند جگر، دل، قلوه، مغزیجات، دانه ها (مثل بادام هندی، تخمه آفتابگردان و دانه کنجد)، حبوبات، سبزیجات با برگ های تیره، غلات کامل، آووکادو و قارچ را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. برخی از مکمل های مولتی ویتامین-مینرال هم حاوی مس هستند.
6. پروبیوتیک ها
به غیر از ویتامین ها و مواد معدنی، کلاژن را همراه با چه چیز دیگری می توانید مصرف کنید؟ یکی از این مواد پروبیوتیک است که به کلاژن در انجام وظایف خود یاری می نماید. پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که میکروبیوم روده را تشکیل می دهند.
چگونه یاری می نماید:
با توجه به اینکه فراوری کلاژن به استفاده از طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله ویتامین C، روی و مس متکی است که همگی در روده جذب می شوند، عملکرد خوب روده برای حفظ سطح کلاژن در محدوده سالم لازم است.
پروبیوتیک ها ممکن است مستقیما بر فراوری کلاژن تاثیر نگذارند، اما می توانند به طور غیرمستقیم با حفظ سلامت روده از سنتز آن در بدن حمایت نمایند. چون به نوبه خود به جذب مواد مغذی در روده و حفظ عملکرد سیستم ایمنی یاری می نمایند.
پروبیوتیک ها در غذاهای تخمیر شده مانند ماست، کفیر و کیمچی وجود دارند. علاوه بر این، می توانید برای حمایت بیشتر از سلامت روده، آن ها را به شکل مکمل مصرف کنید.
7. اسید هیالورونیک
در بافت های همبند، به خصوص پوست و مفاصل، ترکیبی به نام اسید هیالورونیک وجود دارد که با کلاژن و الاستین (یک نوع پروتئین) برای حفظ سلامت پوست همکاری می نماید.
چگونه یاری می نماید:
اسید هیالورونیک آب را جذب می نماید و در هیدراتاسیون (آبرسانی) نقش دارد. بعلاوه به پیوند کلاژن با الاستین، حرکات مفاصل و الاستیسیته پوست یاری می نماید.
شما می توانید اسید هیالورونیک را به شکل مکمل مصرف کنید. این ماده در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست هم یافت می گردد. دریافت اسید هیالورونیک به طور مستقیم از غذاها سخت است، اما پیروی از رژیم غذایی حاوی میزان زیادی کلاژن نوع 2 (سوپ استخوان مرغ)، آنتی اکسیدان و پروتئین به بدن شما یاری می نماید که آن را بسازد.
کلام پایانی
کلاژن پروتئینی است که بدن آن را به طور طبیعی می سازد. کلاژن تقریبا یک سوم کل پروتئین بدن را تشکیل می دهد و برای سلامت مفاصل لازم است. بعلاوه با حفظ الاستیسیته پوست به کاهش چین و چروک یاری می نماید. به همین علت، مکمل های آن بسیار محبوب هستند.
در کنار مکمل کلاژن می توانید از سایر مکمل های غذایی هم بهره ببرید، مثل ویتامین A، ویتامین C و روی. قبل از اینکه تغییر زیادی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید یا به سراغ مکمل ها بروید، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید (به خصوص اگر بیمار هستید یا دارو مصرف می کنید).
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منابع: ancientnutrition, medicinenet
منبع: دیجیکالا مگ