این دو گروه خونی کمتر از دیگران به کرونا مبتلا می شوند
به گزارش مجله معلمی، تهران (پانا) - پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مازندران با انجام یک مطالعه مقطعی اسم کردند که افراد با گروه خونی O و AB کم تر به کرونا مبتلا می شوند.
به گزارش ایسنا، آنالیز های مختلف نشان داده که بیماری کووید-19 در بعضی گروه ها خطرات بیشتری دارد و عوامل خطر مختلفی برای این بیماری اسم شده است. مطالعات مختلف نشان داده که جنسیت مذکر، سن بالای 65 سال، سیگار کشیدن و بیماری های زمینه ای از جمله فشار خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی و بیماری های تنفسی، عوامل خطر بیماری کووید-19 است.
در بعضی مطالعات اسم شده که بروز کووید-19 در گروه خونی A بیش تر و در گروه خونی O کم تر است. در گذشته هم مطالعه ای در ارتباط با بیماری سارس، نشان داده بود که این بیماری در افراد با گروه خونی O کم تر بروز پیدا می نماید.
با این حال داده ها در خصوص ارتباط گروه خونی و ابتلا به ویروس کووید-19، ضد و نقیض است. بر همین اساس؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مازندران با انجام یک مطالعه سرواپیدمیولوژی مقطعی، این ارتباط را مورد آنالیز قرار دادند.
این مطالعه در اردیبهشت ماه سال 1399 انجام شد و طی آن یک هزار 558 نفر مورد آنالیز قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده در این تحقیق شامل: جنسیت، سن، منطقه سکونت، نمایه توده بدنی، سابقه ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت، فشار خون بالا، نارسایی کبدی، اختلالات کلیوی، سرطان، بیماری های مغزی و سایر بیماری های غیرواگیر و مصرف سیگار بود. بعلاوه اطلاعاتی هم به صورت خود اظهاری در خصوص سابقه تب، سرفه خشک، خستگی، گلودرد، سردرد، اختلال حس بویایی، اختلال حس چشایی، تنگی نفس، سابقه بستری در بیمارستان به علت کووید و سابقه تماس با بیمارکووید - 19 و سابقه مسافرت از زمان آغاز پاندمی کووید- 19 در ایران (اسفند ماه سال 1398) و سابقه دریافت واکسن آنفلوانزا در سال 1398 جمع آوری شد.
در نهایت هم پس از دریافت نمونه خون از افراد شرکت نماینده، آن ها از نظر آنتی بادی IgG و IgM و گروه خونی آنالیز شدند. افرادی به اسم مبتلا به عفونت کووید-19 در نظر گرفته شدند که در یکی از سه گروه 1. IgG مثبت، 2. IgG و IgM مثبت و یا 3. IgM مثبت قرار داشتند.
آنالیز های این مطالعه نشان داد که شانس ابتلا به عفونت کووید-19 در افراد با گروه خونی O در مقایسه با سایر گروه های خونی به طور معنی دار، 30 درصد کم تر است. بعلاوه شانس ابتلا به عفونت کووید-19 در افراد با گروه خونی AB کم تر (18 درصد) و در افراد با گروه خونی A و B به ترتیب 19 و 33 درصد بیش تر است. البته این تفاوت از نظر آماری قابل ملاحظه نیست.
به گفته پژوهشگران این تحقیق، آنالیز سوابق بیماری های زمینه ای در این مطالعه به صورت خوداظهاری صورت گرفته و این مورد یکی از محدودیت های این مطالعه است؛ چرا که احتمال کم گزارش دهی یا بیش گزارش دهی وجود دارد. البته این محدودیت برای تمام گروه های خونی مشابه بوده است.
بعلاوه با توجه به این که فراوانی گروه خونی AB در جامعه پایین است، توان مطالعه برای آنالیز ارتباط کم است.
این مطالعه نشان داد که گروه خونی O یک عامل محافظت نماینده در برابر کووید-19 است.
به گفته پژوهشگران این تحقیقهر چند عمدتاً در مطالعات مقطعی به علت ماهیت طراحی آن و جمع آوری اطلاعات مواجهه و پیامد با محدودیت هایی از نظر استنتاج علیتی همراه است، ولی در این مطالعه با توجه به این که متغیر مستقل گروه خونی است، می توان گفت که ارتباط مشاهده شده، یک ارتباط علیتی است.
این محققان پیشنهاد می نمایند در نظام مراقبت کووید-19 به متغیر گروه خونی توجه گردد.
در انجام این تحقیق، حامد روحانی زاده، سید عباس موسوی و جمشید یزدانی چراتی به همراه جمعی از پژوهشگران و اساتید دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه خرداد ماه امسال به صورت مقاله علمی با اسم آنالیز همبستگی بین عفونت کووید-19 و گروه خونی ABO در جمعیت استان مازندران: یک مطالعه مقطعی در مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری پانا