کافه رفتن هم لاکچری شد؛ 30 درصد مشتری ها پریدند ، قیمت هایی که هوس کافه رفتن را از سرتان می پراند!
به گزارش مجله معلمی، امروز در گوشه و کنار تهران، کافه های زیادی یافت می شود که با بوی خوش عود و قهوه و فضایی آرام، مردمان خسته از رنج دوران و ترافیک شهر را صدا می زنند که دمی در آنجا قرار بگیرند و با یار و دوست خود دیداری تازه کنند. اما این روزها این استراحت و قرار، جیب پُر پول می خواهد.
خبرنگاران- مرضیه ثمره حسینی: سال 1285 هجری، به عهد مظفرالدین شاه قاجار بود که غلامحسین خان مولایی از تحصیلکرده های پاریس، کافه لقانطه را در خیابان باب همایون تهران تاسیس کرد و اینگونه، نخستین کافه در ایران دایر شد.
طولی نکشید که کافه نشینی جا افتاد و کافه نادری، کافه اوریانت، کافه مینیون، کافه فیروز و کافه های باصفای دیگری دایر و محفل انس جوان ها و کانون جلسات روشنفکران و اهل قلم شدند.
امروز هم در گوشه و کنار تهران، کافه های زیادی یافت می شود که با بوی خوش عود و قهوه و فضایی آرام، مردمان خسته از رنج دوران و ترافیک شهر را صدا می زنند که دمی در آنجا قرار بگیرند و با یار و دوست خود دیداری تازه کنند. اما این روزها این استراحت و قرار، جیب پُر پول می خواهد.
این روزها با وجود تورم عمومی، هزینه کافه رفتن برای خیلی ها بالاست و کافه گردی به مانند روزهای نخستی که در ایران پا گرفت، مختص خواص شده است.
هوس کافه رفتن از سرمان پریده!
تهمینه هر چند که عاشق کافه نشینی است و خاطرات خوشی از این پاتوق های دنج دارد اما امروز جزو کافه گردها به حساب نمی آید. می گوید: ما خیلی از تفریحات ساده را حذف کردیم چه برسد به کافه رفتن. کافه رفتن از همان اول گران بود و قبل از گران شدن هم ما پولش را نداشتیم که بخواهیم مرتب به کافه برویم بلکه گاه گداری برای مراسم جشن تولد توی کافه جمع می شدیم و خیلی هم خوش می گذشت.
او ادامه می دهد: اما الان قیمت ها خیلی بالاست و اصلا نمی ارزد. مثلا الان اگر 4 نفر به کافه بروند و فقط نوشیدنی سفارش بدهند حدود 500 هزار تومان می شود که هر نفرشان باید حداقل حقوق یک روز خود را خرج کنند.
امین با دوستانش به کافه آمده. مشغول حساب کردن هزینه میزشان است که نظرش را درباره هزینه کافه آمدن می پرسم. می گوید: روزگاری بود که ما همدیگر را مهمان می کردیم و کَکمان نمی گزید هزینه کل میز را پرداخت کنیم اما الان کافه رفتن اینقدر گران تمام می شود که با این قرار که هر کسی دُنگ خودش را حساب کند به کافه می آییم.
هزینه کافه رفتن چقدر می شود؟
در مورد قیمت خدمات کافی شاپ ها، بنا به گفته محسن مبرا، رئیس اتحادیه فروشندگان بستنی، آبمیوه و کافی شاپ تهران، هیچ نرخ مصوبی وجود ندارد و قیمت ها بنا به درجه بندی، کیفیت محصولات و سرویسی که هر کافی شاپ به مشتریانش ارائه می دهد، مشخص می شود.
با این حساب، اگر شما بخواهید دمی در یک کافه بنشینید و با دوستانتان گلویی تازه کنید یا غذایی بخورید، با توجه به موقعیت مکانی کافه ها، قیمت ها متفاوت و تفاوت ها هم البته زیاد است.
ما به 3 کافه در 3 نقطه شهر یعنی حوالی میدان فردوسی، محدوده ونک و نیاوران سری زدیم تا قیمت کافه رفتن دستتان بیاید.
قیمت ها به قرار زیر است:
یک قوری چای (مشتمل بر 2 لیوان چای) در کافه های حوالی میدان فردوسی 50 تا 55 هزار تومان و در کافه های بالا شهر تا 70 هزار تومان است؛ دمنوش و چای ماسالا هم 60 تا 75 هزار تومان متغیر است.
یک فنجان قهوه ترک، لاته، اسپرسو و هات چاکلت بین 55 تا 99 هزار تومان؛ هر لیوان انواع شیک 80 تا 145 هزار تومان؛ هر لیوان آبمیوه طبیعی بین 80 تا 100 هزار تومان؛ و هویج بستنی 87 هزار تومان می شود.
یک اسلایس کیک 60 تا 70 هزار تومان است. پس در نظر داشته باشید اگر 4 نفر باشید حدود 250 هزار تومان هزینه 4 تکه کیکی می شود که سفارش می دهید. به خاطر داشته باشید که این قیمت ها برای مرکز شهر است.
برای دسر، شیرینی وافل 99 هزار تومان و یک بشقاب میوه تا 250 هزار تومان در نقاط بالاتر شهر باید هزینه کنید.
قیمت سالاد و غذای اصلی
منوی کافه ها امروز خیلی متنوع است و به جز انواع نوشیدنی گرم و سرد، کیک و دسر، پیش غذا و غذای اصلی را شامل می شود.
تفاوت لیست قیمت پیش غذا و غذای اصلی در کافه های منطقه ها مختلف شهر بسیار بیشتر از نوشیدنی ها است و البته عجیب و غریب؛ مثلا قیمت یک بشقاب سالاد ویژه به 200 هزار تومان هم می رسد.
یک پرس سیب زمینی سرخ شده، بسته به ساده و ویژه بودن، قیمتی بین 60 تا 145 هزار تومان دارد. سالاد سزار هم 90 تا 185 هزار تومان تمام می شود.
یک بشقاب رژیمی در کافه ای در محدوده نیاوران 209 هزار تومان است. آب دوغ خیار هم در منو موجود است البته با قیمت 169 هزار تومان.
در منوهای کافه رستوران ها، قیمت پیتزا 130 تا 290 هزار تومان؛ پاستا و لازانیا 155 تا 220 هزار تومان؛ انواع ساندویج 170 هزار تا 280 هزار تومان؛ و غذای ویژه ای مانند استیک 280 تا 460 هزار تومان است.
دلیل گرانی خدمات کافی شاپ ها چیست؟
مدیر کافه رستورانی در محدوده میدان فردوسی درباره دلیل گرانی خدمات کافی شاپ ها می گوید: امسال، گرانی مواد اولیه مصرفی ما مانند روغن، ماکارونی، آرد و قهوه بین 3 تا 5 برابر بوده است. مثلا قهوه که وارداتی است تا 50 درصد، و به دلیل حذف ارز ترجیحی، روغن تا 400 درصد گران شد.
این کافه دار در مورد تاثیر اجاره بها بر افزایش قیمت خدمات در کافه ها هم بیان می کند: تقریبا 20 درصد هزینه کافه ها پای اجاره می رود، البته در منطقه ها بالاتر این رقم بیشتر است. افزایش هر ساله اجاره بها در حالی است که درآمد ما امسال افزایش پیدا نکرد. به اینها هزینه انرژی (آب، برق و گاز) هم اضافه می شود که امسال تقریبا 3 برابر شد. دستمزد و حقوق هم 57 درصد بالا رفت.
مشتریان کافه ها 30 درصد کم شده اند
مدیر این کافه رستوران در مورد تاثیر گرانی بر کاهش مشتریان کافه می گوید: مقدار مراجعه مردم کمتر شده طوری که می توان گفت مشتریان ما این موقع سال نسبت به سال گذشته حدود 30 درصد کم شده اند. آنهایی هم که می آیند از نحوه سفارش ها مشخص می شود که بودجه شان محدود است.
وی ادامه می دهد: مشتریان کافه ما دو گروه هستند؛ یک گروه شامل بازاری ها و صرافی های این دور و بَر هستند که قیمت ها اصلا برایشان مهم نیست. تیپ بعدی، دانشجوها و جوانان هستند که مقدار و کیفیت سفارش هایشان پایین تر است.
این کافه دار در مورد تغییر کیفیت سفارش ها می گوید: ما مشتری هایی داریم که قبلا بهترین پیتزا و در کنار آن نوشیدنی دست ساز خودمان را را سفارش می دادند اما همان ها الان پیتزای ارزان تر را با یک ماء الشعیر سفارش می دهند. این تغییر آنقدر محسوس بوده که ما آیتم های ارزان را در منوی کافه بیشتر کرده ایم تا مشتریانمان از جمله کافه گردهای جوان و دانشجوها را حفظ کنیم.
در انتظار مشتری ...
پاییز در راه است و کافه داران منتظر نشسته اند تا مگر در روزهای سرد سال، که از مقدار مسافرت ها کاسته می شود و دانشگاه ها میزبان دانشجویان می شوند، کافه هایشان رونق بگیرد. اما باز چندان امیدوار نیستند چرا که جوان های زیادی در تهیه خرج روزانه خود مانده اند و قید تفریحاتی مانند کافه را زده اند.
منبع: همشهری آنلاین